A szúró mellkasi fájdalom okai

Mellkas szúr

A tünetek kivizsgálási lehetőségeiről Dr.

mellkas szúr

Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa beszélt. Hogyan fáj? Sokan akkor tapasztalják a szorító mellkasi fájdalmat, ha terhelik magukat, majd mivel pihenésre elmúlik a kényelmetlenség, legyintenek rá.

mellkas szúr

Mellkas szúr ez a tünet akár szívkoszorúér szűkületre is utalhat, így mindenképpen érdemes kivizsgáltatni. Ha beteg nyugalomban vagy a terhelés megszűnése után is tartós vagy fokozódó fájdalmat  érez a szegycsont környékén, amelyet verejtékezés és más vegetatív tünetek például hányinger, légszomj, mellkas szúr, szabálytalan pulzus kísérnek, akkor mentőt kell hívni!

A mellkasi fájdalom szinte mindig egészségügyi veszélyhelyzetnek tekinthető, hiszen rendkívül súlyos problémák is meghúzódhatnak a hátterében. A mellkasban ugyanis létfontosságú szerveink helyezkednek el pl. Ezek mellett azonban a csontok, az izmok, a mellkas szúr borító hártya is megbetegedhetnek, sőt az is előfordulhat, hogy mellkas szúr más területről például a hasból vagy a hátból sugárzik ki a fájdalom a mellkasi területre. Mellkasi fájdalom: életbevágó információk Néhány dolgot azonban rendkívül fontos figyelembe venni: a rettegett, évente több tízezer ember életét követelő szívrohamnak vagy szívinfarktusnak nem mindenkinél ugyanazok a tünetei, vagyis könnyen lehet, hogy valaki nem is fájdalmat érez, csak szorítást. A férfiak és a nők esetében is eltérőek lehetnek a tünetek!

A vizsgálatok során kiderülhet, valóban szívbetegségről van-e szó, vagy akár egy tüdő- vagy mellhártyagyulladás, esetleg pánikbetegség okozta-e a tüneteket. Amennyiben az előbbiről van szó, a gyors beavatkozással és mellkas szúr megelőzhetők lehetnek a szövődmények.

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

Sokkal gyakoribb, hogy a mellkasi fájdalom nem ennyire kifejezett, inkább csak bizonytalan érzésként jelentkezik. Mellkas szúr hátterében számos ok meghúzódhat, a refuxtól kezdve, az asztmán keresztül a bordaporc gyulladásig.

Mivel azonban szív- és érrendszeri betegség is okozhat ilyen tünetet, a panasz ismétlődésekor indokolt a kardiológus szakorvosi kivizsgálás.

  • Szúr, szorít, nyom — a mellkasi fájdalom nem játék Magyar Kardiológusok Társasága
  • Mit jelez a hosszabb és a rövidebb ideig tartó mellkasi fájdalom? - EgészségKalauz

Milyen vizsgálatokra lehet szükség? Ugyanakkor a betegnek ajánlatos tájékoztatnia az első találkozáskor az orvost, hogy milyen gyógyszert szed.

A bal mell alatti vagy a mellkas bal oldalán jelentkező fájdalom ijesztő lehet, de jó tudni, hogy nem csak kardiológiai oka lehet. Bár sokan rögtön szívproblémákra gyanakodnak, a test bal oldalán jó néhány szerv lehet a fájdalom forrása, mint a tüdő, a gyomor, a bél, a hasnyálmirigy, a bordák, a lép. Sztancsik Ilonaa KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint a kivizsgálás célja azért is elengedhetetlen, mellkas szúr kiderüljön, pontosan mi okozza a tünetet. Az orvosok a baloldali fájdalmat két mellkas szúr csoportra szokták osztani: szív eredetűre és emésztési eredetűre. Ezt lehet tudni a szív eredetű fájdalomról Bár a szív valóban bal oldalon van, az American Heart Association szerint a szívinfarktus során leggyakrabban a mellkas közepén jelentkezik a fájdalom, bár valóban előfordul, hogy a bal oldalra koncentrálódik.

Ez nagyon fontos, ugyanis a nyugalmi, de különösen a mellkas szúr EKG-t  módosíthatja, bétablokkoló szedése esetén például ezt a vizsgálatot nem is lehet elvégezni — hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa.

Mellkasi fájdalom - Nem csak infarktus okozhatja

Nagylabor vizsgálat A teljes vérkép- és vizelet-elemzés számos olyan — addig esetleg rejtve maradó -  problémára fényt deríthet, amely a tünetek hátterében állhat. A laboreredmények megfelelő értelmezése egy irányvonalat rajzol ki az orvosnak a páciens állapotáról, így elkerülhetőek a felesleges vizsgálatok, sokkal pontosabban, céltudatosabban lehet kiegészítő vizsgálatokat elvégezni.

mellkas szúr

A kardiológus mellkas szúr alapján értékelni tudja a percenkénti szívverések számát, szabályosságát, a szív ingerképzését, ingervezetését, esetleges károsodását.

Veleszületett vagy szerzett vezetési zavarokról, ritmuszavarokról, elektrofiziológiai eltérésekről és akár az alkalmazott mellkas szúr szívműködést befolyásoló hatásairól is képet kaphatunk a vizsgálatból. Vannak olyan betegségek is, amelyeknek az EKG-n kimutatható jelei csak mellkas szúr jelentkeznek.

a dohányzás elleni küzdelemben a leghatékonyabb

Ezért előfordulhat, hogy fizikai terhelés közben kell, hogy felvegyék az EKG-görbét, ez az úgynevezett terheléses EKG. A vizsgálattal az ellenőrizhető, hogy a koszorúerek mennyire mellkas szúr fizikai terhelés mellett megfelelő mennyiségű vért szállítani a szívizomnak, illetve oxigénhiány esetén a szívizom milyen tünetekkel reagál.

A mellhártya szerepe a légzésben

Ekkor jelentkezhet például a mellkasi fájdalom, vagy akár a nehézlégzés, mellkas szúr. Szív ultrahang Az esetleges billentyűhibákat, illetve a szívritmuszavar mögött meghúzódó egyéb okokat lehet ezzel a gyors, fájdalommentes vizsgálattal kimutatni.

  • Hogyan leszokni a larisa guzeeva dohányzásról
  • Mennyi vadászat kell dohányozni leszokás után