Share this information with friends and family.

Orrspray mellékhatás, Miért veszélyes az orrcseppfüggőség?

Tudnivalók a szteroid orrspray használatáról fulorrgegekozpont. Gyakran önmagukban is hatásosak, vagy kombinációban biztosítják a tünetmentességet.

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

orrspray mellékhatás Mivel fontos a megfelelő készítmény helyes megválasztása és alkalmazása, ezért csak orvosi javaslatra használhatók. A helyileg ható készítmények a teljes orrspray mellékhatás, hosszútávon is biztonsággal használhatóak, hatékonyan kezelik a szénanátha tüneteit.

Hosszú távon is biztonságos A náthaszezonban jól bevált nyálkahártya lohasztó orrcseppek, orrspray-k használata csak orrspray mellékhatás, általában egy hétig javasolt. Ezek az orrnyálkahártyában található ereket összehúzzák, így csökkentik az orrdugulást. Az előírt használati időn túli alkalmazásuk viszont nem javasolt, mert akár tartós orrdugulást is előidézhetnek, és károsíthatják a nyálkahártyát — magyarázza dr.

Be vad dugulva az orrom

Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa. A szteroid tartalmú orrspray-k esetében azonban ilyen mellékhatással nem kell számolni.

A kortikoszteroidokként is ismert szteroid tartalmú orrspay-k orrspray mellékhatás hatásúak, ezáltal mérséklik a duzzanatot és az irritációt az orrban, enyhítik az orrdugulást és orrfolyást. A szénanátha tünetei mellett használhatjuk az egész éven át tartó — például poratka — allergia tünetei ellen is, de tartós orrnyálkahártya-gyulladás nem allergiás rhinitisvagy orrmelléküreg gyulladásorrpolip kezelésében is alkalmazhatók.

nyálkahártya lohasztó orrspray

Hogyan használja, ha bedugult az orra? Az orrspray használata előtt fújja ki az orrát, a fejét hajtsa kissé előre, majd a függőlegesen tartott spray-t használja az előírt mennyiségben. Egyszerre csak az egyik orrnyílásba permetezzen, a másikat fogja be. A befújás során lélegezzen az orrán keresztül, hogy a hatóanyagok az orr belsejébe juthassanak.

Ismételje meg a műveletet a másik orrnyílásban is. Előfordulhat, hogy az orr annyira bedugul, hogy egyáltalán nem kap az orrán levegőt, így viszont nem tudja megfelelően használni a készítményt.

Orrcsepp-abúzus: ezért ne használjuk hosszan!

Ebben az esetben tanácsos orrnyálkahártya-lohasztó orrcseppet is használni a művelet előtt, ám ne feledjük, orrspray mellékhatás ez legfeljebb egy hétig javasolt. Ha az orrdugulás egy — két hét elteltével sem szűnik, keressük fel kezelőorvosunkat, orrspray mellékhatás más, hosszútávon is alkalmazható terápiát javasoljon. Akkor hat, ha időben használja A nagymértékű orrdugulást szezonális allergia esetén az is okozhatja, ha nem a megfelelő időben kezdtük el a szteroid orrspray használatát.

Augusztinovicz Monika elmondta, hogy ezek a készítmények nagyjából egy hét orrspray mellékhatás után kezdik el kifejteni a hatásukat.

Vigyázat, veszélyes az orrspray!

Amennyiben tehát valaki akkor orrspray mellékhatás használni, amikor az allergén pollen már nagyobb mennyiségben jelen van a levegőben, akkor kezdetben számíthat erősödő tünetekre, így orrdugulásra is. Milyen mellékhatásokra számítson?

orrspray mellékhatás

A készítmények nagyon ritkán okoznak mellékhatásokat. Mivel a felszívódásuk a használat helyén, az orrban történik, a mellékhatások is általában itt jelentkeznek: orrszárazság, orrvérzés előfordulhat. Ilyenkor néhány napra függesszük fel a készítmény használatát, majd később orrspray mellékhatás újra.

hogyan lehet abbahagyni a virágok dohányzását

A nyálkahártya kiszáradását megelőzhetjük rendszeres sós vizes orröblítéssel, mindig a szteroid tartalmú spray előtt alkalmazva, vagy esténként recept nélkül kapható orrolaj becseppentésével. A orrspray mellékhatás orrspray használata előtt mindenképp kérje orvosa véleményét, ha a közelmúltban esett orrspray mellékhatás orrműtéten, várandósság, szoptatás időszakában, vagy krónikus betegsége van.